Wellicht is het u al bekend:

Google geeft in de zoekresultaten (ranking) steeds vaker de voorkeur aan websites die voorzien zijn van een SSL-certificaat. Het adres van de website verandert dan van http://www.uwwebsite.nl in  https://www.uwwebsite.nl.

Wat is HTTPS, wat is HTTP?

HTTP is het protocol waarmee via het internet gegevens verstuurd worden. Gebruikers hebben hier eigenlijk weinig mee te maken, u tikt immers bovenin het browserscherm gewoon denaamvandewebsite.nl in en dan vult de browser het zelf aan tot http(s)://www.denaamvandewebsite.nl.

HTTPS is hetzelfde protocol maar dan beveiligd, met de S voor secure.

Waarom HTTPS?

Met HTTPS bent u zeker van:

Encryptie: de informaties tussen uw computer en de server wordt versleuteld verzonden. Zo kan niemand meekijken of informatie stelen terwijl u op die website kijkt.

Data integriteit: de informatie die heen en weer gestuurd worden tussen uw computer en de server kunnen onderweg niet ongemerkt veranderd worden.

Authenticatie: u kunt er zeker van zijn dat de website die u wilde bezoeken inderdaad de website is die u intypte. De website wordt niet omgeleid naar een malafide site terwijl u in de veronderstelling bent dat u de goede website bezoekt.

Wellicht is het u al eens opgevallen dat boven in de adresregel van het browserscherm (daar waar  www.websitenaam.nl staat) bij een HTTPS-website een slotje staat. Soms is die groen of zelfs de hele adresbalk groen. Dit slotje geeft aan dat de site veilig is.

Waarom wil Google HTTPS?

Google wil zijn gebruikers goede service bieden, dat is zakelijk gezien goed voor hen. Dus op basis van uw zoekopdracht zal Google vooral websites aanraden die veilig en zeker zijn. Eén van de beste manieren om dat te garanderen is dat de website het HTTPS protocol gebruikt. Want zoals hiervoor uitgelegd, dan is de data versleuteld, informatie wordt veilig heen en weer gezonden en hackers krijgen geen kans.

Google had al in 2014 aangekondigd dat ze vanaf dat moment licht de voorkeur zouden geven aan HTTPS websites in de ranking (de score die je hebt op resultatenpagina’s na een zoekopdracht). Inmiddels is echter al duidelijk dat het nu geen lichte voorkeur meer heeft. In de USA hebben al ruim 50% van de websites de bovenste ranking ingenomen HTTPS-websites.

Juridisch

De overheid (College Bescherming Persoonsgegevens) eist dat er een SSL certificaat gebruikt als de website persoonsgegevens verwerkt.

Dit geldt dus niet alleen als het om financiële transacties gaat. Ook als er formulieren worden gebruikt waarin informatie over uw (potentiële) klant staat zal de website wettelijk voorzien moeten zijn van een SSL certificaat.

Het is om een voorbeeld te noemen voor een crimineel wel heel servicegericht als hij kan zien wanneer u met vakantie bent. Hoe? Door het aanmeldformulier dat u hebt ingevuld op een onveilige site. 

Uw website

Als wij uw website hosten, dus als deze op onze server is ondergebracht, voorzien wij de site gratis van een SSL certificaat.